The concept of the new site-specific merges to the history of Villa Aymoré

(Rio de Janeiro, Brazil)

The concept of Henrique Oliveira‘s new work pass through the idea of renovation, of something that was solely an element from nature – like a tree oak -, was once transformed – into a wood object – and, finally, could be resignified as part of an artwork. This is how Oliveira imagines his structures, reinserting pieces of compensated wood that had their own geometric forms and aesthetics into artificial boughs and trunks. Hence, the installation shapes itself into the notion that nature is cyclical, that what was once raw material may be raw again, after having assumed another function.

Considering these aesthetics, the Villa Aymoré’s history resembles this transformation concept. The space, whose name is a reference to the first people who occupied the area (tupinambás Indios), is part of an architectonic group built from 1908 to 1910 into a European style from the 19th century. Besides, Villa is localized next to the Glória do Outeiro church, a Baroque symbol in Rio. The area has been a residential aggregation and also D. Pedro “secret path”, where his lover used to live. However, Villa was abandoned for decades and, in 2016, restored to become the collection of houses that it is nowadays. Thus, a historical place to the monarchy, that was also a residential area in the last century, now disseminates culture and symbolizes resilience, a word that may concept Henrique Oliveira’s installations.

See the evolution of the site-specific during this last week:

 



PIPA respects the freedom of expression and warns that some images of works published on this site may be considered inappropriate for those under 18 years of age
Copyright © Instituto PIPA